Titlu in romana: Auschwitz. Alive 70 de ani
Autor: coord. Romeo Couti
Apariție: 2017
Nota: 5/5
“Auschwitz. Alive 70 de ani” reuneste marturii cutremuratoare ale unor supravietuitori ai holocaustului sau asa cum mai este denumita aceastra tragedie, Shoah. Face parte din categoria memorii si jurnale si coordonatorul este Romeo Couti. Am primit aceasta carte de la Libris in luna iulie, impreuna cu primul volum al seriei Ordinul Dragonului, “Copilul zanelor” de Philippa Gregory.
Cartea e scrisa sub forma de interviuri, fiecare dintre persoane avand bucatica ei in carte. Ei au locuit in Romania sau au avut parinti de provenienta din Romaina, pentru ca unul dintre interviuri este al unui barbat care s-a nascut in lagar.
Probabil si pentru voi, la fel ca si pentru mine, este greu de imaginat ce s-a intamplat cu adevarat acolo. Doar cei care au supravietuit infernului stiu. Si mult timp nu au putut sa povesteasca, iar noi ce are venim in urma lor, ar trebui sa profitam enorm de pe urma marturiilor lor si sa evitam ca o asemenea tragedie sa se repete. Sa ajungem sa fim cu adevarat constienti de ceea ce inseamna holocaustul vom reusi doar citind astfel de marturii.
“Auschwitz. Alive 70 de ani” reuneste de fapt o serie de inregistrari video si transmisii live facute de jurnalistii de la TVR Cluj. Dincolo de reportajele impresionante, cartea transmite si emotia oamenilor care au facut parte din proiect. Si cu riscul de a ma repeta, datoria noastra este aceea de a afla, de a da mai departe informatia primita, de a o face cunoscuta si celor care vin dupa noi.
Auschwitz a fost eliberat in data de 27 ianuarie 1945, dupa ce 1,1 milioane de oameni si-au pierdut viata. Printre acestia, batrani si copii. 80% dintre cei care au ajuns in lagar au fost ucisi imediat. A fost condamnarea la moarte fara drept de apel. A fost luarea drepturilor oamenilor de catre alti oameni. Si intrebarea pe care ne-o punem de fiecare data este “cum este posibil ca asa ceva sa se fi intamplat?”
Din pacate insa, lucrurile nu s-au oprit acolo. O parte din responsabili au scapat si cel mai probabil au trait fericiti pe alte meleaguri. Iar povestile se repeta in alte locuri ale lumii, despre care nu stim prea multe din pacate. Cei care reusesc sa mai scape din lagarele din Corea de Nord ne povestesc cosmarul pe care il traiesc si pe care il cunosc de-o viata.
Ce putem face pentru a opri astfel de atrocitati? Cum au putut supravietuitorii sa revina la Auschwitz si sa traiasca mai departe sunt intrebari care nu au raspuns deocamdata si care asa vor ramane. Pentru ca doar ei stiu adevarata istorie a ceea ce a reprezentat Auschwitzul.