1984 – George Orwell

Titlu in romana: O mie noua sute optzeci si patru

Titlu in engleza: Nineteen Eighty-Four

Autor: George Orwell

Apariție: 8 iunie 1949

Nota: 5/5

Încăperi ferecate

1984 mi-a placut extraordinar  de mult, dar m-a si socat. Mi-a aratat putin din ce inseamna libertate ingradita, o situatie pe care din fericire eu nu am experimentat-o. Romanul, publicat in 1949, aduce in discutie o societate ce unora dintre apropiatii noastri le-ar suna cunoscuta.

Lumea din 1984 este impartita in trei mari continente: Oceania, Asia Orientala si Eurasia, care devin pe rand aliati si dusmani, si care traiesc intr-un razboi continuu. Personajul care ne introduce in aceasta lume, locuieste in Oceania unde predomina socialismul englez (abreviat INGSOC) si unde sunt patru ministere: Ministerul Adevarului, responsail cu stirile, arta, educatia, Ministerul Pacii, responsabil cu tot ce tine de razboi, Ministerul Iubirii care se ocupa de lege si ordine si Ministerul Abundentei, care se ocupa de econoie. Limba utilizata in Oceania este noulimba, in care cuvintele sunt abreviate, pentru a transmite mai usor informatia pe care cei care conduc vor sa o transmita.

Cel care conduce Oceania este Fratele cel Mare, si este tot timpul prezent in viata oamenilor, mai cu seama in Londra, prin intermediul microfoanelor si al telecranelor.

Winston Smith incearca sa scape uneori de politia gandurilor intorcandu-se cu spatele la ecranul din apartamentul sau si riscandu-si astfel intreaga viata. Isi aminteste momente din copilarie, cand vremurile erau altfel.

Pentru partidul de la putere, Razboiul e Pace, Libertatea e Sclavie si Ignoranta este Putere, lucruri care sunt alimentate si cu cele doua minute zilnice de ura, indreptate spre dusmanii acestei societati, principalul lor conducator fiind Emmanuel Goldstein. El si adeptii lui au creat Fratia, si au scris o carte despre teoriile revolutionare ale lui Goldstein.

Winston se ocupa cu rescrierea unor stiri si practic cu rescrierea istoriei, pentru ca cei care conduc aceste sistem schimba stirile si cartile, astfel incat rezultatele din prezent sa se potriveasca exact cu previziunile din trecut.

In timpul celor 2 minute de ura, Winston o observa pe Julia, o colega dintr-un alt departament. Din acel moment, viata barbatului ia o turnura neobisnuita si ajunge sa aiba o poveste cu Julia, ceea ce ii pune pe amandoi in pericol, intrucat nu se accepta relatiile de dragoste pe care noi le-am considera normale, nici intre un barbat si o femeie, dar nici in relatiile cu copii.  Un alt coleg care va juca un rol important in schimbarea pe care Winston o va resimti este O’Brien.

Toata viata pe care o duce Winston, schimbarea si riscurile din viata sa, m-au tinut cu sufletul la gura, si m-au facut sa ma gandesc cum ar fi daca o astfel de societate ar exista si cat de multe lucruri din carte se aseamana cu ceea ce a fost si este totalitarismul.

O mie noua sute optzeci si patru mi-a deschis apetitul pentru astfel de carti si o sa mai citesc cu siguranta carti de acest gen si carti ale acestui autor. O recomand si cred ca ar trebui sa constituie o lectura obligatorie.

 

Leave a Reply