Titlu in engleza: The Danish Girl
Autor: David Ebershoff
Apariție: 2000
Nota: 4/5
Daneza a ajuns in bratele mele abia atunci cand toata nebunia legata de film a trecut. M-am abtinut foarte tare sa nu vad filmul pana nu citesc cartea, si am reusit.
Povestea danezei incepe cu un cuplu, Greta si Einar Wegener, care locuiesc in Danemarca, in orasul Copenhaga, in preajma anilor 1920-1930. Avem parte de o multime de intoarceri in timp, pentru a intelege mai bine povestea lor si rolul pe care il va juca Lili in carte.
Vedem cum s-au cunoscut si cum s-au indragostit Einar si Greta, si chiar viata acesteia inainte de a se casatori cu Einar. Mi se pare ca viata femeii a fost foarte grea si dureroasa si fragmentele din viata ei m-au facut sa ii inteleg reactiile mult mai bine.
Initial am dispretuit presonajul ei, si ca si-a aruncat sotul in ghearele lui Lili cu buna stiinta si din egoism, dar apoi, am digerat toate lucrurile si le-am pus cap la cap, iar intr-un final am ajuns sa o inteleg.
Einar este foarte apreciat pentru munca sa de artist, pe cand sotia sa traieste in umbra lui, ca artist vorbind, si rareori obtine proiecte sau lucrari, unele dintre ele datorita interventiei sotului ei. Lucrurile se completeaza cu partea financiara de care Greta poate profita din plin, pe cand sotul ei nu e la fel de norocos, dar are parte de ajutorul ei, cu stiinta sau fara.
Lili incepe sa faca parte din viata celor doi soti atunci cand Greta o roaga sa o lase sa o picteze. Din acel moment lucrarile cu Lili vor deveni faimoase si Greta cunoaste succesul.
Lili isi doreste mai mult decat sa ii fie model Gretei, mai mult decat chipul frumos dintr-un portret. Se indragosteste si traieste aventuri la care nu ar fi sperat vreodata si are parte de complicitatea Gretei si bineinteles de cea a lui Einar. Actiunea se muta in alte zone ale lumii, unde cei trei nu vor fi nevoiti sa aiba atat de multa grija ca in Copenhaga si unde Lili se poate desfasura in voie.
Lucrurile care se intampla intre Einar si Lili nu vor fi mereu pe placul Gretei, dar odata pornita pasiunea fetei si curajul lui Einar in ceea ce o priveste pe aceasta, nu prea mai are cale de intors.
Cei trei vor fi insotiti pe alocuri si de alte personaje, cum sunt fratele Gretei, Carlisle, Hand, un vechi prieten al lui Einar, si Ana, o prietena a Gretei. Fiecare dintre ei are un rol special si mi-au placut mult.
Subiectul pe care David Ebershoff il trateaza in ¨Daneza¨ este unul extrem de sensibil, tinand cont si de perioada in care se petrec lucruile: 1925 ‚ transexualitatea. Probabil nu este un subiect confortabil pentru toata lumea, dar mie mi-a placut foarte mult si cred ca e foarte important sa acceptam dorintele celor din jur in ceea ce priveste sexualitatea lor.
Mi-a placut mult aceasta carte, in ciuda faptului ca sfarsitul mi s-a parut extrem de trist. Ar fi fost dragut sa se termine putin diferit.
Cat despre film, mi-au placut actorii ce i-au intruchipat pe Greta, Einar si Lili si asta a dat un plus ecranizarii dar povestea a fost destul de schimbata si cred ca putin restransa.