The last son’s secret  – Rafel Nadal

la-malediccio-dels-palmisanoTitlu in catalana: La maledicció dels Palmisano

Titlu in engleza: The last son’s Secret (9 martie 2017)
Autor: Rafel Nadal

Apariție: 1 Septembrie 2015

Nota: 4/5

Am primit aceasta carte de la o colega de munca, anul trecut in octombrie, la putin timp de la aparitia ei. Ea fusese plecata in concediu in Barcelona si s-a intors cu desaga plina de daruri pentru mine si celelalte colege. Cred ca am fost cea mai castigata caci am primit doua carti in catalana de la ea, pe langa multe alte lucruri.

L-am cunoscut pe Rafel Nadal (atentie, nu e vorba de tenismenul Rafael Nadal) prin acesta frumoasa carte in care ne este spusa povestea unei familii de-a lungul primului si celui de-al doilea razboi mondial, o familie din Italia rurala. O bucatica de istorie din prima jumatate a secolului XX, ce ne poarta prin ideile sociale si politice ale vremii imbinate cu traditie si dragoste.

Povestea incepe cu participarea si uciderea in primul razboi mondial a 21 de barbati din familia Palmisano. Ultimul dintre acestia este Vito Oronzo, care chiar inainte de a muri, din pacate cu foarte putin timp inainte de finalul razboiului, o lasa insarcinata pe sotia sa, Donata. In acelasi timp cu Vito, moare si prietenul si tovarasul sau de razboi, Antonio Convertini. Acesta era casatorit cu Francesca, verisoara Donatei, care e si ea insarcinata.

De teama blestemului abatut asupra familiei Palmisano, Donata decide sa-si ascunda sarcina, pana va vedea daca va fi baiat sau fata. Se muta cu Francesca si dupa ce naste, isi da seama ca va trebui sa renunte la baiat, pentru ca acesta sa nu fie urmarit de blestemul numelui Palmisano. Astfel, acesta trece a fi copilul Francescai, alaturi de Giovanna si primeste numele Vitantonio Convertini.

Donata si Francesca ii cresc impreuna pe cei doi copii, si dupa moartea Francescai, va interveni ceva mai mult si bunica copiilor, din partea tatalui.

Totusi, apropierea celui de-al doilea razboi mondial va pune sub semnul intrebarii efortul pe care Donata l-a facut pentru a-si proteja copilul.

Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost natura personajelor, indiferent de ceea ce fac sau ce vor sa para, a fi un Palmisano determina caracterul puternic si curajos al omului de rand, de la tara, cinstit si muncitor, asa cum a fi un Convertini scoate la iveala un caracter conturat cu orgoliu, rang social si bani.

Rareori am citit carti in care activitatea se desfasoara intre cele doua razboaie, si mi-a placut mult sa descopar cate ceva dincolo de ce am invatat la lectiile de istorie.

Iar modul in care incepe si se termina cartea, este unul original si foarte interesant, pe care initial nu l-am pera inteles sau nu i-am dat prea mare importante, dar care la final pare cireasa de pe tort.

 

Leave a Reply